Zeleni čaj

Zeleni čaj

zeleni cajSestavine zelenega čaja

Zeleni čaj vsebuje mnoge zdravilne sestavine, med katerimi so najpomembnejši metilksantini (prevladuje kofein, manj je teobromina, teofilina) in polifenolne spojine oz. katehini. Najpogostejši med katehini je epigalokatehin galat EGCG. Poleg omenjenega najdemo v zelenem čaju tudi karotenoide, tokoferole, askorbinsko kislino (vitamin C), minerale kot so krom, magnezij, selen in cink. Od anorganskih soli je zanimiva visoka vsebnost fluorida. Aromo čaju daje eterično olje, ki je sestavljeno iz več kot 300 spojin.

Metilksantini v čaju blago spodbujajo delovanje centralnega živčnega sistema in tako povečajo budnost in psihično aktivnost. Vsebnost kofeina v listih čajevca je večja kot v kavnih zrnih, vendar zaradi količine uporabljenih kavnih zrn in načina priprave vsebuje skodelica kave več kofeina kot skodelica čaja. Pri čaju nastopi poživljajoč učinek kofeina kasneje, je šibkejši in dalj časa trajajoč, saj je v listih čajevca vezan na čreslovine in se v prebavilih iz njih počasi sprošča.

Polifenolne spojine v zelenem čaju so odgovorne za njegov antidiaroični učinek. Tanini v zelenem ali črnem čaju namreč pomagajo pri diareji. Različne epidemiološke študije so pokazale, da redno uživanje zelenega čaja preventivno deluje pri raku in obolenjih srca in ožilja. Razlog je antioksidativno delovanje polifenolnih spojin. Študije na živalih so pokazale tudi znižanje krvnih koncentracij holesterola, kar pa se na ljudeh ni pokazalo. Znižanje holesterola je nato leta 2003 potrdila randomizirana klinična študija z uporabo ekstrakta zelenega čaja v kombinaciji s teaflavinom iz črnega čaja.

 

Plantaza-zelenega-cajaZeleni čaj

 • Preprečuje rakava obolenja
 • Varuje pred srčnimi obolenji
 • Zavira zobno gnilobo
 • Podaljšuje življenje
 • Ostale lastnosti:
  -zmanjšuje tveganje za revmatoidni artritis
  -pomlajuje kožo
  -zmanjšuje raven holesterola
  -pomaga pri utrjevanju in ohranjanju spomina
  -preprečuje visok krvni pritisk
  -zvišuje odpornost
  -pripomore k razbremenitvi stresa
  -uničuje bakterije in viruse, ki povzročajo številne zobne bolezni
  -lahko prepreči diabetes

 

 

Translate »